הכר את המומחה- הראיון המלא עם רו”ח לארי שטרן
שותף משנת 2015
התמחויות: מיסוי ארה"ב, מיסוי בינלאומי, רילוקיישן
נולדת וגדלת בארה"ב איך מחליטים לעשות עליה?
מאז ומעולם ידעתי שארצה לגור ולגדל את ילדי בישראל, אני ורעייתי החלטנו בשלב מאוד מוקדם בחיינו המשותפים שאנחנו מתכוונים לעשות את המעבר לישראל. ולמרות המוטיבציה הגבוהה שהייתה לשנינו, לעשות עליה עם שני ילדים קטנים בני 3,5 היה צעד לא פשוט- האחריות היא עצומה! וכמו כל עולה חדש גם אנחנו התמודדנו עם מספר רב של לחצים: התאקלמות חברתית, התאקלמות כלכלית ומקצועית, הבדלי מנטליות עצומים ושינויים רבים אחרים, מאז עברו יותר מ- 13 שנים ואני גאה שאנחנו עדין פה.
במבט לאחור אני חושב שחלק גדול מהצלחת תהליך העלייה היה בזכות האינטואיציה שלי להתייעץ עם אנשי מקצוע שאני סומך עליהם, והם במידה רבה התוו לי את הדרך. אחד מהם הוא רו"ח דון שרנסקי, שנתן לי עצות חכמות ומועילות והוא גם אחד מהאנשים שהשפיעו על ההתפתחות המקצועית שלי בהמשך. כשסיימתי את לימודי ראיית החשבון שלי וטרם עשיתי עליה לישראל הגעתי לארץ לתקופה קצרה שבה עבדתי כסטג'ר במשרד רואי חשבון קטן ומשפחתי בירושלים, של דון שרנסקי מיכאל ברודי וגרשון פלדמן – דרכם התוודעתי לתחום המיסוי הבינלאומי שבו אני עוסק כיום, ולא פחות חשוב מכך דרכם הבנתי את כוח והעזרה העצומה שאתה יכול להעניק כרואה חשבון ללקוח שעומד בפרשת דרכים וכפוף למערכת רגולציות כפולה.
תספר קצת על החוויה
באותה תקופה בעיקר התלוויתי לדון גרשון ומיכאל לפגישות עם לקוחות ואירועים שהם נהגו לעשות לעולים חדשים, בגלל שהייתי בתחילת הדרך לא עבדתי עם לקוחות באופן ישיר אלא עזרתי יותר לשותפים ובעיקר למדתי על התחום מתוך הקשבה דרכם למדתי איך לגשת ללקוח ולפתור בעיות. זה נתן לי חשיפה והבנה מה האחריות והסמכות הנדרשת מרואה חשבון טוב. לא כל אדם שטוב עם מספרים יכול לתת שירות, הכוח של המקצוע הוא בשילוב בין הידע המקצועי והכישורים לבין הרגישות שאתה מעניק ללקוח. וזה נכון היום באותה מידה שזה היה נכון לפני 30 שנה. לכל אחד יש מקרה שונה שצריך לחשוב עליו, לכל אדם שפונה אליך לייעוץ יש את הסיפור שלו וצריך להתייחס אליו גם במובן האישי וגם במובן המקצועי כניגשים לתכנון מס.
למה אתה מתכוון בתכנון מס?
לכל אדם יש מספר משאבים מוגבלים, בין אם זה הון, נכס, שכר וכו' עזרה מקצועית מרו"ח מומחה מאפשרת לאותו אדם להסתכל על התמונה הרחבה ולעשות אופטימיזציה למצבו- איפה אפשר לחסוך? ממה כדאי להימנע, האם שווה לעשות פריסות תשלומים, לכל פעולה יש השלכה שצריכים לבדוק, אתן דוגמה:
הגיע אלינו לקוח בעל אזרחות כפולה ישראלית ואמריקאית שעמד לקראת פרישתו מהעבודה ועשה החלטה נבונה כאשר פנה להתייעצות לפני שהוא עושה פעולה על דעת עצמו. הוא רצה לקחת סכום כסף משמעותי ממענק הפרישה שלו שפטור ממס בישראל – בדקנו את תכנון המס של רו"ח האמריקאי שלו לאורך השנים וגילינו שרואה החשבון לא עשה אופטימיזציה של המיסים הישראליים ששילם בעת קיזוז חבות המס בארה"ב. לאחר עיון מקיף בתיק הלקוח, מצאנו שע"י תיקון דוחות העבר שלו ניתן לייעל את ניצול מס ההחזרים שלו והוא יהיה זכאי למשוך 1,000,000 ₪ פטור ממס גם לצורכי ארה"ב. בנוסף, יצרנו מצב שבו הוא יכול אפילו למשוך כספים נוספים אם ירצה באמצעות שאר זיכוי מס זרים שזמינים עקב האופטימיזציה.
הנקודה החשובה ביותר היא תכנון שלוקח בחשבון שימוש באופן מיטבי של הזכויות שיש לו בשתי מערכות המס לחיסכון בתשלומי המס בפדיון הקרן שלו. מצב בו התכנון נעשה רק מצד אחד הוא מצב של הפסד ללקוח, יש שימוש לא מושכל בזכויות וזה יכול לגרום לנזק כספי משמעותי. חשוב להבין שלא מדובר בלקוח עשיר זה כסף שמשקף עשייה של 35 שנות עבודה בישראל, מדובר באדם ממוצע לחלוטין שלאורך הפרישה צריך לחיות מהכסף שצבר.
לאחר ההתערבות שלנו הגענו למצב שבו הוא מנצל את מענק הפרישה שלו בצורה מיטבית לצד הליווי בתכנון המס שיתפנו פעולה גם עם היועץ הפנסיוני שלו ותווינו מסלול כיצד יש לחלק את התשלומים כדי לנצל בצורה אופטימלית את זיכויי המס שנשארו. זאת הייתה מלאכת מחשבת, עשינו עשרות חישובים של ניצול יתרות המיסים יחד עם היועץ הפנסיוני – לצד הישראלי ומצאנו מספר נק' במיסוי האמריקאי שניתן לקזז אותם. האיך, הכמה, ומתי זה בדיוק הערך המוסף שלנו כרואי חשבון ומקור הגאווה שלנו כמשרד.
איך נהפכת לשותף?
תחילת הקריירה שלי החלה בארה"ב ב- ”Big 4 Firms" שם בחרתי להתמחות בתחום המיסוי הבינלאומי מהמבט האמריקאי, זה עזר לי מאוד בתהליך העלייה ארצה. ידעתי שאני צריך להרחיב את הידע שלי בצד הישראלי.
נקודת הציון החשובה בקריירה שלי הייתה שקיבלתי אחריות על פתיחת מחלקת מיסוי אמריקאי באחת הפירמות הגדולות, הצורך לקבל אינפורמציה ולתת מענה מקצועי ואמין להמון אנשים הפך את המחלקה לפעילה מאוד, ותוך מעט מאוד זמן נפח העבודה גדל וגדל הרגשתי שאני מצליח לעזור להמון אנשים. היכולת לסייע ולעזור לאנשים היא עצומה הרבה אנשים נמצאים בתחילתו של תהליך ולא יודעים מול מה הם מתמודדים ואפילו איזה שאלות חשוב לשאול. זה נכון במיוחד כאשר מעורבות שתי מערכות מס. החלטה לא נכונה יכולה לפגוע באיכות החיים של הבנאדם, לישון בלי דאגות זאת לא סיסמה ריקה במובן זה שכשמגיעים לעשות צעד פיננסי גדול שבדרך כלל מעורבים המשאבים הכספיים והרוחנייים של בנאדם הוא צריך לדעת שכל האופציות היו פרושות בפניו והוא לא קיבל החלטה בלית ברירה. ופה אני כמומחה נכנס לתמונה אני שואל מקשיב וחוקר מבין את הסיטואציה ומציג את התמונה המלאה ללקוח שלי ולמעשה שם אותו בשליטה.
זה היתרון של הידע המשולב וזה נכון במיוחד ללקוחות שהם:
- ישראלים שרוצים להשקיע בארה"ב
- חברות שרוצים לפתוח עסק בארה"ב ולהרחיב פעילות
- רילוקיישן – עובדים זרים שמגיעים לארץ מבלי לעשות עליה
- אמריקאיים שעולים או עלו ארצה
בנוסף לעבודה שלי כמנהל מחלקה היה לי חשוב לסייע לאנשים גם מחוץ לשעות העבודה להיות מגדלור לאנשים שנמצאים במורכבות מיסויים לכן הייתי פעיל מאוד ברשתות החברתיות ובמיוחד בפייסבוק ובקבוצות של עולים זה אפשר לי להעניק מענה מהיר ואמין ולסייע לאנשים רבים. כמובן לא הייתי היחיד, היו עוד כמוני אחד מהם הוא רו"ח בנימין רדומסקי חבר ושותף מחלקת מיסים ישראלי בחברה. דרכו התוודעתי למשרד וליואב אבולעפיה ומשם הכל היסטוריה, השנה חגגתי 8 שנים כשותף.
חשוב לי שידעו
יש המון נושאים מרתקים בתחום שלי אבל תכנון עזבון הוא נושא מפתיע. אנשים שיורשים כסף צריכים לדעת את שהמס הוא שותף קריטי ולכן הכרחי להתייעץ בהקדם האפשרי.
לפני מספר שנים הגיע אלינו למשרד איש בן 80 עם בריאות רעועה הוא היה ישראלי בעל תיק ניירות ערך גדול בארה"ב ורצה להבין מה יקרה לכסף כשיעבור לילדיו ביום מן הימים. חשוב לי לציין שלאזרח אמריקאי יש פטור ממס עזבון עד לגובה נכסים של בערך 13 מיליון דולר אבל אם אתה ישראלי ומחזיק בנכסים אמריקאים לרבות נדל"ן מניות וכו' כל אלו נחשבים כנכס אמריקאי והפטור עומד על 60,000 $. בגלל המצב הבריאותי שלו, הבנו שעלינו לחשוב כמה צעדים קדימה. מה יקרה להשקעות הללו ביום פקודה? יצרנו קשר עם יועץ ההשקעות שלו ויחד שיננו לגמרי את היקף ההשקעות ואופיין להשקעות שלא חשופות למס ירושה. 3 שנים אחרי שנפגשו הוא נפטר וילדיו זכו לקבל את מלוא כספי הירושה עם חשיפה מינימאלית למס העיזבון. הלכה למעשה הצלנו את כספי הירושה הללו, דבר שלא רק שימח את הילדים אלא גם נתן לאב נחת ושקט נפשי בנוגע לעתיד ילדיו.
מקצוע ראיית החשבון, כדאי?
אין יום שקט, זאת עבודה עם לחץ גבוהה אבל מאוד מעניינת, אם מעניין אתכם לעבוד מול אנשים, לעשות אנליזה, מתמטיקה סבירות ותחשיבים תחום המיסוי לא יאכזב אתכם. העבודה מול אנשים שונים ממדינות אחרות ובתחומים שונים עם שתי מערכות חקיקה מפתיעה אותי בכל פעם מחדש.
חשוב לומר שזה מקצוע שלא נחים בו אנחנו כל הזמן עמלים על חיזוק הידע המקצועי, כל שנה יש עדכונים במערכות המס, כל שנה יש פסקי דין שמשפיעים על תהליכים של שנים קודמות, אין מתכון ברור אנחנו כל הזמן צריכים לעמוד על המשמר-ולהבין איך אנחנו יכולים לסייע ללקוחות שלנו בכל רגע נתון. בנוסף לכך אנחנו דואגים להיפגש כל הזמן עם עורכי דין ובתי השקעות בארץ ובעולם על מנת להרחיב את מערכת הקשרים שלנו כדי שנוכל לתת ללקוחות שלנו פתרונות חכמים בכל התחומים המתממשקים למיסוי. אם הצלחתי לעניין אתכם אתם יותר ממזומנים ליצור איתי קשר – אנחנו כל הזמן בחיפוש אחר תוספת נחמדה למשפחת רואי החשבון שלנו.
לרשותכם תמיד
לארי שטרן | שותף מחלקת מיסוי ארה"ב ובינלאומי