מחלקת נאמנויות
מהי נאמנות?
נאמנות, היא הסדר משפטי שבו אדם מחזיק בנכסים לטובת אדם אחר.
מהם התפקידים בנאמנות?
"יוצר הנאמנות" – מי שהעביר את הכספים או הנכסים.
"הנאמן" – מי שמחזיק ומנהל את הנכסים בפועל עד אשר יגע זמנם לעבור ל"נהנה",
"הנהנה" – האדם שעבורו נוצרה הנאמנות ועתיד להנות ממה שמוחזק בה.
בד"כ על הנאמנות מתנהל "שטר הנאמנות" שבו מורה יוצר הנאמנות לנאמן כיצד לנהל את הנאמנות, כיצד להשקיע את הכספים, באילו נסיבות אפשר או צריך לשחרר כספים לנהנים וכו'. אין פורמט מוגדר למסמכים כאלה, אם כי לרוב המדינות ברחבי העולם יש חוקים המסדירים חלק מהכללים והאחריות הבסיסיים.
נאמנות היא דרך פופולרית ויעילה במיוחד לניהול עושר ברמה בין-דורית וכן, בעלת השלכות מס ומשפטיות שימושיות. בנוסף, היא אופציה מצוינת שדרכה ניתן לדאוג לעתיד הכלכלי של אנשים בעלי חוסר יכולת תפקוד מנטלי.
אז מה מקשר בין נאמנויות למיסוי?
מיסוי על נאמנויות הינה סוגיה מורכבת וישנן מלכודות מס פוטנציאליות שיכולות להתרחש. לכן, כשנאמנות נמצאת בתהליך של הסדר וניסוח, חשוב מאוד לקבל ייעוץ וליווי מרואה חשבון המומחה בתחום. רו"ח מומחה יוודא שהנאמנות מובנית בצורה האופטימלית ביותר ושהשלכות המס אינן מבטלות את המטרה הכוללת שהובילו ליצירתה.
מהן המורכבויות שעלולות להיווצר בהקשר למיסוי נאמנות בישראל?
ברירת המחדל של רשות המיסים בישראל היא להטיל מס על הכנסת הנאמנות, בכל נאמנות שבה יש לפחות יוצר או נהנה אחד שהוא תושב ישראל (עם החרגה). הטלת המיסוי מצד רשויות המס בישראל חייב להשתלב עם העיקרון הבסיסי של כללי המס הבינלאומיים שאומר שלא משלמים מס פעמיים על אותה הכנסה. לפיכך, אם ישראל תרצה להטיל מס על אדם בגין הכנסות מדיבידנד שנצברו בחו"ל, יינתן זיכוי על המס ששולם בחו"ל כנגד המס שנגבה על אותן הכנסות בישראל, הכל בהתאם לאמנות שנחתמו בין מדינות. במדינות מסוימות (למשל ארה"ב, בריטניה), הכנסה מנאמנות שמחולקת למוטב, מחייבת בתשלום מס את המוטב בלבד, ולא את הנאמנות.
המומחים שלנו, ובראשם רו"ח בנימין רודמסקי – שותף ומנהל מחלקת המיסוי הישראלי, הינם מהמובילים בתחום בישראל ומלווים במקצועיות עשרות נאמנויות לאורך השנים. הם מציעים שירותי יעוץ מס, הן מהצד הישראלי והן מצד ארה"ב ואנגליה, עוסקים בפתיחת תיקי מס, בהכנות דוחות ודיווח וכן, עוסקים בעבודה שוטפת מול הנאמן/ העו"ד שמנהלים את הנאמנות.
מידע מקיף על מיסוי נאמנויות, ניתן למצוא בסדרת בלוגים שנכתבו על-ידי רו"ח בנימין רדומסקי.